Ecologisch renoveren

Natuurlijk bouwen, gezond leven

Energie in transitie, het opwarmende klimaat en de druk op biodiversiteit vragen om bewust en toekomstgericht bouwen. Wat kunnen wij in onze tijd bijdragen? Welke keuzes maken wij zodat toekomstige generaties daar ook profijt van hebben?


Architectuur aan de basis

Architectuur kan hier een belangrijke bijdrage leveren. Je wilt een fris en prettig klimaat voor jou en je gezin. En als het even kan met een aangenaam lage energierekening. Een goed ontwerp van jouw nieuwbouwwoning bepaald welke doelen je hiermee zult halen. Als bijvoorbeeld de lage winterzon via grote ramen gratis warmte geeft dan is dat prettig voor de stookkosten. In de zomer die daarop volgt moet het echter niet zo heet worden in huis dat er constant airco's moeten draaien. Dan is alle winst weer weg en heb je weinig comfort. De basisvorm van het nieuwe huis voorkomt de opwarming, maar heeft wel de voordelen ervan. Ook bij een mooie uitbreiding of renovatie maakt de architect het verschil.


  • Hoe is de oriëntatie ten opzichte van de zon op het perceel?
  • Welke bouwmaterialen hebben een lage CO² impact?
  • Welke bouwmaterialen zijn circulair of  plantbased? 
  • Hoe voorkom je overbodige installatietechniek?
  • Gezond bouwen met natuurlijk licht en gezonde materialen
  • Compact bouwen: wat hoeven we niet te bouwen?
  • Hoe kan het gebouw in de toekomst een andere functie huisvesten?
  • en zo voorts

Gratis E-boek
duurzaam bouwen

Meer inspiratie of informatie nodig? Download dit gratis E-boek met achtergronden en uitleg over duurzaam bouwen en gezond wonen. Check je mail na het versturen van het verzoek.

Data wordt niet gedeeld met andere partijen
e book download
woning te Hilversum

Wanneer is bouwen duurzaam?

Gebouwen bieden bescherming en huisvesting en moeten daarom stevig zijn en lang meegaan. Dit vereist vaak het gebruik van zware materialen met een lange levensduur, zoals steen, beton en dakpannen. Echter, de productie en het transport van deze materialen verbruiken aanzienlijke hoeveelheden energie en grondstoffen, wat resulteert in aanzienlijke CO2- en stikstofemissies. Als gevolg daarvan draagt de bouwsector aanzienlijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen en stikstofverbindingen.

Bovendien streven we ernaar om comfortabel te kunnen wonen, met toegang tot warm water uit de kraan, een effectieve verwarming of verkoelende airconditioning, en goede verlichting. Dit dagelijkse energieverbruik vormt een belangrijk aspect van het totale energieverbruik van een gebouw en haar bewoners.

Beide aspecten, zowel het materiaal- en energieverbruik, dragen bij aan de totale ecologische voetafdruk van een gebouw. Het is dan ook de moeite waard om de volledige levenscyclus van een gebouw in kaart te brengen om inzicht te krijgen in de totale impact ervan